Wczesna wiosna to czas przeziębienia i spadku odporności. Warto wiedzieć, jak zadbać o swoje zdrowie w tym okresie.
Dlaczego wiosną chorujemy?
Przeziębienie i grypa większości osób kojarzą się jedynie z okresem jesienno-zimowym. Tymczasem okazuje się, że wiosną infekcje zdarzają się równie często. Jest to związane przede wszystkim ze zmianą pogody, dużymi wahaniami temperatury w ciągu doby oraz wzrostem wilgotności, które sprzyjają intensywnemu namnażaniu się drobnoustrojów. Dodatkowo odporność jest osłabiona przez ubogą w witaminy dietę zimową oraz alergeny pochodzące z pylących roślin. Dlatego wczesną wiosną należy szczególnie dbać o układ immunologiczny. O tym, jakie sposoby zastosować, można przeczytać na portalu HelloZdrowie. Poniżej zostały przedstawione najważniejsze wskazówki.
Dieta a odporność wiosną
Wiosna to czas, kiedy pojawia się więcej warzyw i owoców. Z tego powodu warto przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i zmodyfikować go tak, aby dieta stała się bardziej urozmaicona. Dzięki temu można zyskać pewność, że organizm otrzyma codzienną dawkę witamin i substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania narządów i układu immunologicznego. Szczególnie ważne w okresie wczesnej wiosny są:
- witamina A – jej źródłem są: szpinak, dynia, jarmuż, marchew, wątróbka,
- witamina C – znajduje się w papryce, pietruszce, pomidorach, brokułach, kiwi i czarnych porzeczkach,
- Cynk – najwięcej jest go w roślinach strączkowych, otrębach pszennych, pomidorach i brukselce,
- Magnez – jego źródłem są: kasza gryczana, szpinak, pestki dyni, soja i biała fasola,
- Żelazo – najbogatsze źródło to czerwone mięso, ciecierzyca, kasza gryczana, buraki, gorzkie kakao.
Zgodnie z zasadami zbilansowana dieta składa się z 3–5 posiłków dziennie, których kaloryczność jest dostosowana do indywidualnych potrzeb – wieku, płci i aktywności fizycznej. Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie – musi dostarczyć 25% energii. Dobrze jest przygotowywać zróżnicowane dania. Na talerzu powinny znaleźć się produkty roślinne, zwierzęce, zbożowe oraz warzywa i owoce.
Ruch na świeżym powietrzu
Regularna gimnastyka, ćwiczenia, trening bądź inny wysiłek fizyczny korzystnie wpływają na układ odpornościowy, a tym samym zmniejsza ryzyko wiosennych infekcji. Dzieje się tak, ponieważ ruch zwiększa aktywność komórek odpowiedzialnych za odpowiedź immunologiczną, a także sprawia, że we krwi wzrasta stężenie przeciwciał z klasy IgG i IgM. Ponadto niewielki wzrost temperatury ciała, który towarzyszy pracy mięśni, zatrzymuje namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów. Słoneczna, wiosenna pogoda sprzyja podejmowaniu aktywności na świeżym powietrzu. Warto wówczas udać się na długi spacer, wybrać jazdę na rowerze, jogging lub nordic walking. Dzięki temu organizm dotlenia się, a przez to pracuje lepiej i wydajniej.
Badania profilaktyczne
Każda osoba dorosła powinna przynajmniej raz w roku wykonać podstawowe badania laboratoryjne krwi. Ten prosty test pozwala wykryć wiele nieprawidłowości na ich wczesnym etapie, kiedy jeszcze nie pojawiają się żadne objawy. Dzięki temu możliwe jest szybkie wdrożenie leczenia. Do podstawowych badań należą: morfologia krwi, poziom stężenia glukozy, kreatynina, lipidogram, czyli określenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów oraz badanie ogólne moczu. Wiosną warto skontrolować także poziom poszczególnych pierwiastków (magnez, sód, potas) oraz hormonów, zwłaszcza tarczycy (TSH).
Odpoczynek i relaks
Dla zachowania dobrego zdrowia ważne są również odpoczynek, relaks i odpowiednia ilość godzin przeznaczonych na sen. Kiedy człowiek jest wypoczęty, ma dobre samopoczucie psychiczne i fizyczne, lepszą koncentrację, a układ odpornościowy ma więcej energii, aby walczyć z drobnoustrojami. Przemęczenie i brak snu znacznie osłabiają organizm, przez co łatwiej poddaje się on chorobie.