60% ciężarnych kobiet odczuwa mdłości będące jednym z subiektywnych objawów ciąży. Nudności rozpoczynają się w czwartym tygodniu ciąży i pojawiają się rano, zaraz po przebudzeniu.
Nasilenie dyskomfortu spowodowanego mdłościami może być różne. Począwszy od lekkich torsji poprzez regularne skurcze aż do uporczywych torsji. Wymioty w czasie ciąży, szczególnie te nasilające się, mogą być przyczyną odwodnienia. Jak podaje prof. dr hab. med. Kazimierz Janicki w książce pt. Medycyna naturalna, wymioty szczególnie uporczywe mogą prowadzić nawet do uszkodzenia wątroby.
W leczeniu tych najbardziej dokuczliwych nudności zaleca się nawet hospitalizację. Zmiana miejsca pobytu często może łagodzić objawy. Lekarze podają również leki przeciwwymiotne (dożylnie lub doodbytniczo). Zaleca się też specjalną, lekkostrawną dietę, a w skrajnych przypadkach odżywianie dożylne.
Leczenie ziołami
W szczególnie dokucliwych nudnościach można zastosować mieszanki ziół, które przyniosą ulgę w dolegliwościach. Zioła te wykazują działanie rozkurczowe, uspokajające oraz poprawiające wydzielanie soków żołądkowych a tym samym poprawiających trawienie.
Mieszanka ziół przeciw nudnościom
Korzeń kozłka (Radix Valerianae) 25 g
Korzeń lubczyka (Radix Levistici) 25 g
Korzeń arcydzięgla (Radix Archangelicae) 25 g
Liść melisy (Folium Melissae) 25 g
Ziele dziurawca (Herba Hyperici) 25 g
Liść Mięty Pieprzowej (Folium Menthae Piperitae) 25 g
Kłącze tataraku (Rhizoma Calami) 25 g
Liść ruty (Folium Rutae) 25 g
Ziele rdestu ptasiego (Herba Polygoni avicularis) 25 g
Ziele nostrzyka (Herba Meliloti) 25 g
Koszyczek rumianku (Anthodium Chamomillae) 25 g
Przygotowanie i zastosowanie:
3 łyżki ziół zalać 3 szklankami ciepłej wody i ogrzewać pod przykryciem aż do wrzenia. Odstawić na 5 minut, przecedzić. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkami.
Mieszanka ziół przeciwwymiotna
Liść melisy (Folim Melissae) 30 g
Liść bobrka (Folium Menyanthidis) 30 g
Ziele Tymianku (Herba Thymi) 30 g
Ziele rdestu ptasiego (Herba Polygoni avicularis) 30 g
Korzeń kozłka (Radix valerianae) 30 g
Korzeń arcydzięgla (Radix Archangelicae) 30 g
Kłącze tataraku (Rhizoma calami) 30 g
Ziele dziurawca (Herba Hyperici) 30 g
Kwiat lawendy (Flos Lavandulae) 30 g
Przygotowanie i zastosowanie:
3 łyżki ziół zalać 3 szklankami ciepłej wody i ogrzewać pod przykryciem aż do wrzenia. Odstawić na 5 minut, przecedzić.Pić 3 razy dziennie około 20 minut przed posiłkami.
fot. Giulia Muzio źródło: flickr com