Serotonina (pot. „hormon szczęścia”)
Serotonina – organiczny związek chemiczny, biogenna amina zaliczana do tryptamin, hormon tkankowy, ważny neuroprzekaźnik w ośrodkowym układzie nerwowym. Produkowana w jądrach szwu, błonie śluzowej jelit, szyszynce oraz trombocytach. Spożywanie czekolady pobudza jej syntezę.
Najwyższy poziom serotoniny występuje u noworodków, okresowo spada podczas dojrzewania, po czym ponownie wzrasta. U mężczyzn jest średnio o 20–30% niższy, niż u kobiet.
W przyrodzie występuje także w niektórych roślinach (np. pokrzywie i bananie).
Serotonina to niezmiernie istotny hormon wydzielany w podwzgórzu. Pełni funkcję neuromediatora, co oznacza, że przekazuje informacje pomiędzy komórkami mózgowymi. Niedobór serotoniny może powodować depresję, zaburzać pracę układu pokarmowego, powodować bezsenność. Hormon ten reguluje ciśnienie krwi, a u kobiet ma wpływ na cykl miesiączkowy.
Niedobór serotoniny
Osoby z obniżonym poziomem serotoniny mogą odczuwać napięcie i stres. Często są agresywne, cierpią na brak apetytu lub objadają się słodyczami (cukier jest niezbędnym składnikiem produkcji serotoniny). Niedobór może prowadzić również do powstania stanów lękowych, obsesji i innych zaburzeń psychicznych.
Jak dbać o odpowiedni poziom serotoniny w organizmie?
Przede wszystkim należy prowadzić regularny tryb życia. Kłaść się spać i wstawać codziennie mniej więcej o tej samej porze. W ciągu dnia należy przynajmniej godzinę przeznaczyć na aktywność fizyczną (ruch pobudza produkcję neuromediatorów odpowiedzialnych za nastrój). Należy również zadbać o relaks – przynajmniej pół godziny dziennie. dieta złożona z kaszy, brązowego ryżu, orzechów, pestek i kiełków sprzyja produkcji hormonu. Aktywność seksualna podnosi znacznie poziom serotoniny – nawet o 150 %.
Leczenie niedoborów
W przypadku gdy pomimo wyżej wymienionych zaleceń poziom hormonu jest niezadowalający a produkcja organizmu zaburzona wprowadza się leczenie farmakologiczne preparatami pobudzającymi wydzielanie serotoniny.
fot. www.flickr.com autor Paulo Brandao