Probiotyki zwane inaczej dobrymi bakteriami mają bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Wspomagają leczenie wielu chorób czy schorzeń, a do tego wspomagają układ odpornościowy. Jednak silny stres czy zła dieta wpływają na ich ilość, a częste stosowanie antybiotyków na całkowite zachwianie flory bakteryjnej w organizmie.
Mikroorganizmy takie jak probiotyki wspomagają leczenie biegunek, zapaleń dziąseł, alergii czy atopii. Jednak, aby mogły odpowiednio zadziałać, nie wolno zaniedbać ich obecności w organizmie. Można je przyjmować w produktach żywieniowych czy suplementach. Suplementacja oczywiście wymaga odpowiedniego produktu i wiedzy na jego temat. Bardzo ciekawą i rzetelną propozycją jest https://wybieramprobiotyk.pl/2019/10/29/probiotyk-saccharomyces-boulardii-wlasciwosci-i-zastosowanie/. Artykuł szeroko i rzeczowo objaśnia probiotyk, czyli jego działanie oraz sposób przyjmowania. A jakie leczenie wspomagają probiotyki i jak je utrzymać w odpowiedniej ilości?
Probiotyki dobre na biegunkę
Przykładem probiotyku wspomagającego leczenie biegunki jest szczep drożdży Saccharomyces boulardii. Jest to suplementacja przyjmowana doustnie. Nie tylko leczy, ale również zapobiega występowaniu ostrych biegunek u dzieci, biegunek u podróżnych czy biegunek związanych z zakażeniem bakterią Clostridium difficile.
Medykamenty, które zawierają probiotyki Saccharomyces boulardii, podaje się doustnie osobom z zaburzeniami trawienia lub chorobami zapalnymi jelit. Mogą je również przyjmować osoby z zespołem jelita drażliwego czy wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Poza tym probiotyki mogą wspomagać leczenie alergii, atopii czy walkę z otyłością. Przeprowadzane badania dowodzą, że skład mikroflory bakteryjne ściśle odpowiada za nadwagę i otyłość.
Jak utrzymać odpowiednią mikroflorę bakteryjną w organizmie?
Poza wspomnianą suplementacją można wprowadzić probiotyki z dietą, czyli odpowiednim odżywianiem się. Produkty spożywcze zawierające „naturalne probiotyki” to kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Może to być również kefir złożony z drożdży i bakterii.
Na skład mikroflory bakteryjnej ma również wpływ styl życia. Duże dawki stresu, ciągły bieg w pracy obniżają odporność organizmu, a sprzyjają infekcjom „złych bakterii”, które zwalcza się antybiotykami. Niektóre szczepy drożdży typu Saccharomyces boulardii są odporne na antybiotyki, ale nie wszystkie mikroorganizmy probiotyczne. Zamiast antybiotyków, zalecana jest aktywność fizyczna, joga na uspokojenie czy medytacja.
Utrzymanie odpowiedniej flory bakteryjnej w organizmie zależy od wielu czynników. Niekiedy nie jest to możliwe w sposób naturalny ze względu na stan zdrowotny czy brak czasu, dlatego dietę najlepiej uzupełnić o preparaty zawierające probiotyki.