Eko, trendy i zdrowo. Tak właśnie powinna wyglądać nasza dieta Nie tylko wtedy gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Pora wprowadzić do jadłospisu pewne normy żywieniowe i trzymać się ich do końca życia.
Jest takie stare powiedzenie: jesteś tym co jesz. I rzeczywiście. To co ląduje na naszym talerzu mocno rzutuje na to jak wyglądamy, o czym myślimy i jak sprawnie funkcjonujemy. Ważny jest nie tylko bilans składników odżywczych. Ważna jest również wielkość porcji konieczna do osiągnięcia tego bilansu. Dlatego już w dzieciństwie kształtowane są zdrowe nawyki, które powinny stanowić normę żywieniową.
Mimo ogromnego postępu w zakresie świadomości szerokich mas ludzkich na temat żywienia, liczba osób otyłych, oraz osób borykających się z chorobami ściśle powiązanymi ze spożywaniem niezdrowej żywności, ciągle rośnie. Bo zdrowa, zbilansowana dieta wymaga wysiłku. Planowania, przygotowania posiłków, pewnej dyscypliny w zakresie trybu życia. Dziś chcemy polecić produkty, które pomagają w odchudzaniu.
Odchudzanie się może być momentem, w którym dobre nawyki, służące nie tylko ładniej linii ciała ale też zdrowiu, zostaną zaszczepione na dobre. Dlatego dziś polecamy trzy niedrogie produkty wspomagające racjonalne odżywianie na co dzień. Produkty, które zastąpić mogą z powodzeniem większość niezdrowych, ciężkostrawnych potraw.
KALAFIOR
Tak, nasz zwykły, polski kalafior to wyjątkowe źródło błonnika, potasu, magnezu, witaminy B6 i żelaza. Okazuje się, że nie jest on taki całkiem zwykły, prawda? Poza tym uprawiany w Polsce jest od niedawna. Zaledwie kilkaset lat. Bo roślina ta pochodzi z Azji Mniejszej. Jej walory smakowe, stosunkowa łatwość uprawy i walory żywieniowe spowodowały niezwykłą popularność kalafiora na całym świecie. Ostatnie badania naukowe dowodzą również, że połączenie kalafiora z przyprawą o nazwie kurkuma ma działania zapobiegające nowotworom prostaty.
Dlaczego kalafior pomaga nam schudnąć? Ponieważ jest lekkostrawny, sycący i małokaloryczny. Do jego strawienia organizm zużywa niemal tyle samo energii ile może dostarczyć posiłek. Przy tym wszystkie cenne minerały zostają z pożytkiem zagospodarowane przez organizm.
KASZA GRYCZANA
Zamiast ziemniaczków, makaronów, a nawet ryżu ugotuj kaszę gryczaną. Pomaga pozbyć się nadmiaru cholesterolu, tym samym obniżając ryzyko choroby wieńcowej. Jest doskonałym źródłem błonnika dzięki czemu wspomaga perystaltykę jelit, a udane trawienie to pierwszy krok do szczupłej sylwetki.
Kasza gryczana jest również źródłem pozyskiwania lizyny niezbędnej do budowy białek zawartych w mięśniach i kościach. Nasz organizm nie wytwarza tej substancji, dlatego niezwykle ważne jest dostarczanie lizyny w pożywieniu.
Witaminy z grupy B zawarte w kaszy gryczanej wspomagają prawidłową pracę systemu nerwowego dlatego zaleca się spożywanie kaszy osobom borykającym się z nerwicami, depresją itp.
ARBUZ
Ten smaczny i bardzo popularny na całym świecie owoc chroni ludzkie serca przed chorobami. Zawarte w nim składniki mineralne i antyoksydacyjne mają silne działanie antyaterogenne. Oprócz usuwania z organizmu wolnych rodników, arbuz wiąże też nadmiar cholesterolu i pomaga się go pozbyć. Arbuz pomaga również utrzymać bilans wodny organizmu. Dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych jednocześnie wspomagając nas w walce z otyłością.